Başaramamanın nedenleri

Başarılı olmanın sırlarını açıklayan çok olur ama aslında başarısızlıktan pek bahsedilmez...

Başaramamanın nedenleri

Başarılı olmanın sırlarını açıklayan çok olur ama aslında başarısızlıktan pek bahsedilmez. Başarının nedeni pırıltılı, hakkında konuşmak da eğlencelidir. Başarısızlıklar ise üzerine konuşulmayan, tatsız tecrübeler olarak yerini alırlar hayatlarımızda. Nedenleri ise bulanık ve görecelidir. Hakkında fikir yürütülebilir, ama pek hemfikir kalınamaz. Ben kendimce denedim başaramamanın temel nedenlerini sıralamaya. Yedi tanesi paylaşacak kadar somut ve canlı göründü gözüme. Buyrun:

  1. Yeterince başarısızlık yaşamamış olabilirsiniz: Eğer durum böyleyse denemeye devam. Bolca başarısızlık, başarının en ciddi garantisidir.
  2. Başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğüne önem veriyor olabilirsiniz: Eğer durum böyleyse bunu halletmek biraz daha zor (zihinsel engeller var) ama imkansız değil. Eğer yaptığınıza inancınız tam ise, kimsenin siz ve yaptıklarınız hakkınızdaki görüşüne aldırmayın. Zaman kaybı.
  3. Sandığınızdan daha az zeki olabilirsiniz: Eğer durum buysa öğrendikleriniz, kendi yetkinliklerinizi muhakeme etmeye yetmiyor demektir. Bu durumda aldığınız eğitimi unutun. Öğrenmeye baştan başlayın. Sandığınızdan daha kolay ve hızlı olacağını göreceksiniz.
  4. Okumuyor olabilirsiniz: Dünyayı anlamak için ekonomiyi kavramak, politikayı yorumlamak ve teknolojiyi kullanmak gerekir. Bunları yapmak için ise bol bol okumak. Okumuyorsanız hiç, ama hiç şansınız yok. Hemen okumaya başlayın. Çok okuyun. Ama çok…
  5. Merakınız az olabilir: Ana akım medya, insanı meraksız, uyuşuk ve tek tip dünyanın esiri yapar. Survivor izletir, pop müzik dinletir, Candy Crush oynatır. Hayatta her şey yolunda izlenimi verir. Başarı için ise tatmin edilemez bir merak gerekir. Bir an önce hayatı, dünyayı ve bilmediklerinizi merak etmeye başlayın…
  6. Yeterince soru sormuyor olabilirsiniz: Otoriteyi sorgulamıyorsanız kendinizi de sorgulamıyorsunuz demektir. Beyin bir kastır, çalıştırdıkça gelişir ve soru ile beslenir. Sorun. İnanmayın bir daha sorun. Beğenmeyin bir daha sorun. Öğretilen hiç bir şeye inanmayın, soru sorun ve yanıtları için elde ettiğiniz bilgiye, aklınıza ve sağduyunuza güvenin.
  7. Gerçeklerle yüzleşemiyor olabilirsiniz: Gözünüzün önündekini görmüyor olabilirsiniz. Görüyor ama anlamlandıramıyor olabilirsiniz. Anlamlandırıyor ama hayatın diğer boyutlarıyla ilişkilendiremiyor olabilirsiniz. Acele etmeyin. Gördüklerinizi yorumlamadan önce tüm çıplaklığı ile görün. Gözünüz, aklınız ve kalbinizle beraber görün. Sonra da kabullenin. Kabullenin!…

Böyle işte. Başaramıyorsanız nedeni bunlar olabilir. Başka şeyler de… Benim düşünebildiklerim bunlar.

Kimbilir sizlerde neler var?.. Yazın bana, buraya, konuşalım…

Read more

--- Yalçın Arsan'ın şahsi web sitesi, tüm hakları saklıdır © 2002 - 2024 --- Kurumsal web sitesi Arsan Danışmanlık